



## Royal College of Speech and Language Therapists RCSLT Research Champion Workshop 2022

Wednesday 6<sup>th</sup> July 2022, 10am – 2pm Zoom, online

## Aims and objectives

- By attending this event, research champions at all levels in their research journey will have the opportunity to:
  - Better understand the role of a research champion and how to access support via the research champions' network
  - Learn more about current RCSLT strategic and operational planning as well as the new AHP research and innovation strategy published by Health Education England (HEE) (including what this means for devolved nations)
  - Hear more about how to cross the clinical-manager divide at all levels in a research career
  - Hear practical examples of how research champions have made efforts to change culture in their local area as well as share learning on how to support a research culture in teams, services and the profession with other research champions across the UK in both NHS and independent sectors
  - o Reflect upon personal research development plans
  - Network with other research champions and hear about the latest developments in clinical research from across the UK

## Pre-event programme

Available on website		
RCSLT research update		
Katie Chadd		
Pre-recorded video		
Available on website		
Research practitioner framework resource map / CAHPR framework		
Katie Chadd		
Pre-recorded video		

## Live Programme (subject to change)

09.50 - 10.00	Log in and test Zoom
	AM Chair: Amit Kulkarni, Head of Research & Outcomes, RCSLT
10.00 – 10.15 (15 mins)	Welcome, introduction and Research Champion network update Amit Kulkarni, Head of Research & Outcomes, RCSLT and Katie Chadd, Research manager, RCSLT
10.15 – 10.35 (20 mins)	HEE strategy and careers and RCSLT vision and strategyHazel Roddam, Subject Matter Expert – AHP Research, Health Education England and Amit Kulkarni, Head of Research & Outcomes, RCSLT
10.35 – 10.50 (15 mins)	Embedding research in your career Jackie McRae, Associate Professor/Director of Research/Consultant SLT, St George's University of London/UCLH
10.50 – 11.00 10 mins	Refreshment break
11.00 – 11.50 (50 mins)	Parallel sessions - lightning talks with Q&A session Please select one parallel session from the two options below

	Parallel session 1: Championing EBP and demystifying research and Q&A
	"A whole-system approach to evidence-based practice"
	Nina Soloff, Research and Effectiveness Lead, Milton Keynes SLT Service, CNWL NHS Trust
	Evidence-based practice and research: making it part of our DNA
	Sonja Jacobs, Lead SLT for Complex Needs, Barts Health NHS Trust
	Clinical academic SLTs CEN
	Lucy Roebuck Saez, Specialist SLT, Lancashire Teaching Hospitals NHS Foundation Trust
	Lorraine Bramlett, Lecturer in Speech and Language Therapy, Birmingham City University
	Parallel session 2: Research capacity building roles and Q&A
	Developing AHP Research Capacity and Capability: making Nottinghamshire Healthcare a good place to do research
	Lisa Everton, SLT/ Clinical Academic AHP Co-Lead, Nottinghamshire Healthcare NHS Foundation Trust
	Rebecca O'Brien, Highly Specialist SLT (Nottinghamshire Healthcare NHS Foundation Trust) and Senior
	Research Fellow (University of Nottingham).
	Research Champions Initiative – Gloucestershire Health and Care NHS Foundation Trust
	Jessica Lane, SLT, Research Champion, Clinical Doctoral Candidate
	Katherine Broomfield, SLT, NIHR/HEE Clinical Doctoral Research Fellow
	A clinical & academic partnership approach to building research capacity
	Sophie Chalmers, SLT & Allied Health Clinical Academic Researcher
	Soprice chainers, SET & Ained Treater chinedi Academic Researcher
11.50 – 12.00 (10 mins)	Refreshment break
	Manager session panel
12.00 12.20	Alison Williams, Head of Speech and Language Therapy, NHS Wales
12.00 – 12.20 (20 mins)	<ul> <li>Dr Maria Avantaggiato-Quinn, Associate AHP Director, Allied Health Professions</li> </ul>
(20 111113)	Charlotte Colesby, Speech & Language Therapy Services Manager, The Royal
	Wolverhampton NHS Trust
12.20– 12.40 (20 mins)	Manager session panel: Q&A
	+
12.40 - 12.45	Summary and close
12.40 – 12.45 (5 mins)	Summary and close Amit Kulkarni, Head of Research & Outcomes, RCSLT
	· ·
(5 mins) 12.45 – 13.00	Amit Kulkarni, Head of Research & Outcomes, RCSLT